Ammattijärjestäjä - mitä hyödyt

Mitä hyödyt tilan järjestämisestä?

Olisiko ihanaa koti

  • jossa voit rentoutua ilman jatkuvaa syyllisyyden tunnetta tekemättömistä töistä ja käyttämättömistä tavaroista
  • jossa on turvallista olla koska et kompastu tavaroihin
  • joka on helppo siivota
  • jossa tulipalon ja vesi+homevahinkojen vaara on minimoitu
  • jossa tuhoeläimet eivät viihdy
  • jossa tavarat ja paperit löytyvät
  • jonne voit kutsua ystäviä
  • jonne voit iän karttuessa ja muistin heiketessäkin jäädä asumaan
  • jossa on tilaa luovuudelle ja uusille ideoille

Uskallan väittää, että on helpottavaa elää pienemmän tavaramäärän keskellä. Ekologiseen hyvään elämään kuuluu, ettei juosta tavaroiden ja muun turhan perässä, vaan on aikaa paneutua ihmissuhteisiin ja itselleen tärkeisiin asioihin. Järjestämis/raivausurakan läpikäyneenä asenteesi todennäköisesti muuttuvat; ei tee mieli ostaa uutta, shoppailu on menettänyt hohtonsa. Tarpeettoman tavaran säilyttäminen vie tilaa ja on hyvä pohtia, mitä se maksaa.

Koti

Levollisessa kodissa on levollinen mieli

Koti on mielestäni ihmisen paras ja tärkein paikka maailmassa – ainakin minulle. Jo se, että voisimme asua kotonamme mahdollisimman mukavasti, pitkään ja turvallisesti, on tavoittelemisen arvoinen asia.

Joskus tämän tilanteen vaaliminen voi kohdata haasteita; eletty elämä on alkanut kerrostua tai olet uuden elämäntilanteen edessä. Tavaraa on kertynyt liikaa, niille ei ole säilytyspaikkaa ja tavaroiden palauttaminen omalle paikalleen jää tekemättä. Pikkuhiljaa, huomaamatta onkin syntynyt epäjärjestys, et tiedä mistä aloittaa, voi olla vaikeaa luopua mistään ja samaan aikaan uutta tavaraa ui ovesta sisään.

Samaan aikaan kun olemme saaneet elää hyvinvoinnin ja yltäkylläisyyden maailmassa, meillä on puutetta ajasta, tilasta ja keskittymiskyvystä. Tähän sanon, että määrän vähentäminen on avain tähän haasteeseen.

Parhaimmillaan koti rauhoittaa ja tuo turvaa kovaa ulkomaailmaa vastaan. Viihtyisällä, levollisella ympäristöllä voi olla suotuisa vaikutus mielenterveydellemme. Levollisessa kodissa on levollinen mieli.

Oletko muuttamassa? Onko läheisesi kuollut, syvin surusi alkaa helpottamaan ja nyt on tullut aika alkaa käymään hänen tavaroitaan läpi? Onko elämääsi kuormittanut ikävien sattumusten suma ja se on saanut elämänhallintasi sekaisin? Onko loma-asunnolla tulossa sukupolven vaihdos ja aika miettiä, kenen tavarat mökille jäävät?

Kenelle?

Muutokseen motivoituneille!

Jos on alkanut tuntumaan siltä, että kodin tavarakuorma ahdistaa, vie voimavaroja ja vaikuttaa turvallisuuteen ja hyvinvointiin- yleensä siinä kohtaa syttyy motivaatio: halu muutokselle! Siinä kohtaa kun ”mitta täyttyy” ja ”kuppi menee nurin”, on aika alkaa tekemään asialle jotain. Voitkin kysyä itseltäsi: Onko tavaraa liikaa, onko tarvetta karsimisille? Ovatko tavarat ”vain” väärissä paikoissa, vähän kuin eksyneet lajitovereistaan ja siitä on syntynyt epäjärjestys? Kaipaako tilat ja tavarat uudelleen organisointia ja toiminnallisuuksien parantamista?

Visuaalinen häly voi joskus kuormittaa liikaa ajatuksiasi ja mieltäsi. Joskus kodin tavaramäärä on voinut nousta sellaisiin mittasuhteisiin, että et tiedäkään mistä aloittaa. Tiedostat kyllä, että jotain olisi tehtävä, mutta toteutus voi tuntua liian monimutkaiselta ja projekti liian isolta, aloittaminen liian hankalalta. Joskus kodissa voi olla se tilanne, että ns. ”kätevän emännän” opit ovat omassa lapsuudessa/nuoruudessa jääneet saamatta ja koet siksi huonommuutta kodin järjestyksessä pitämisessä, tahtoa on mutta ei työkaluja.

Ammattijärjestäjänä olen tukenasi ja apunasi auttamassa Sinua selvittämään mm. näitä arjen haasteita ajatuksena, että oppisit tästä ja saisit työkaluja itsenäiseen tekemiseen. Autan Sinua luomaan tilaa, jossa tavarat eivät haittaa elämistä vaan ovat lisäarvo.

Olen saanut olla auttamassa kodeissa, joissa painitaan aistiyliherkkyyden, väsymysoireyhtymän, toiminnanohjauksen haasteiden, aloituskyvyn puutteen sekä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön eli ADHD:n parissa. Lisäksi palokuormaltaan suurten tavaramäärien kodit ovat tulleet tutuiksi.

Kannustan omatoimiseen tekemiseen, toisinaan me itse kukin kuitenkin tarvitsemme toiminnanohjausta milloin missäkin asiassa; aloittamisessa, ajan käytössä, tekemisen pitämisessä fokuksessa, kohtuuden hahmottamisessa, palastelussa. Suomen ammattijärjestäjät ry:n kautta olen saanut koulutusta myös ADHD-oireyhtymän kanssa arkeaan elävien ihmisten kanssa työskentelyyn.

Luopuminen on haastavaa mutta se helpottuu projektin edetessä. Voit esittää itsellesi kysymyksen; miksi säilytän tavaroita? Tottumuksesta, velvollisuudentunnosta, maksoi paljon vai kaiken varalta?

Suhteellisuudentaju on hyvä kaaoksen kesyttäjä. On mielenkiintoista pysähtyä miettimään, mitä riittävä, tarpeeksi hyvä ja kohtuullisuus omassa elämässä voivat merkitä. Kuinka paljon on tarpeeksi? Jokaiselle meistä nämä tarkoittavat erilaisia asioita.

Autan – en arvostele!

Ota yhteyttä!

Kaipaatko käsiä vai konsulttia? Molempia löytyy!

Tavoitat minut puhelimitse numerosta 040 5138 621 tai sähköpostilla sirpa.pollanen@sibretta.fi.